You are here: Ειδησεις Τουρισμος

Τουρισμος

27η PHILOXENIA 2011 Αποστολή Θεσσαλονίκη: Διονύσης Μάμαλος

E-mail Εκτύπωση PDF

Η κορυφαία συνάντηση, των επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου άνοιξε τις πύλες της με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η 27η PHILOXENIA είναι ένα forum, όπου η διεθνής εμπειρία ανταλλάσσεται με τρόπο δημιουργικό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, ότι πιο σύγχρονο έχει ν' αναδείξει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς, γίνεται κτήμα και υπόθεση όλων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει στην έκθεση μέσω της Εταιρείας Τουρισμού (ΕΤΙΝ) και θα προβληθούν όλα τα νησιά του Ιονίου ενώ την εκπροσωπούν ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΙΝ Αντώνης Δουβίτσας και τουριστικοί πράκτορες.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έγιναν δυο παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μια στο περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με μουσικοχορευτική εκδήλωση με το 45μελές συγκρότημα του Συλλόγου Κερκυραίων Βορείου Ελλάδας "Οι Φαίακες", και η δεύτερη με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κερκυραίων της Θεσσαλονίκης "Άγιος Σπυρίδων".

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τους Υφυπουργούς Πολιτισμού-Τουρισμού, κ.κ. Γ. Νικητιάδη και Π. Αλιβιζάτο, ενώ ακολουθησαν η τελετή απονομής των βραβείων Philoxenia Tourism Awards, καθώς και η βράβευση εντύπων και website τουριστικών γραφείων μελών του HATTA.

Η PHILOXENIA πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του ΕΟΤ και συγκεντρώνει 10 κρατικές συμμετοχές από την Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αίγυπτο, Τυνησία, Μόσχα (Ρωσία), Βουλγαρία, Τουρκία και Βελιγράδι (Σερβία).

 

Συνέντευξη τύπου

Υφυπουργών Τουρισμού

Ως την καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2011 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδης, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να ξεπεραστούν και τα 16,5 εκατ. αφίξεων, ενώ σε ανάλογα πρωτόγνωρα επίπεδα θα κυμανθούν και τα έσοδα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, η επίδοση αυτή κατέστη εφικτή με το 1/3 των δαπανών για την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής, σε σχέση με το 2009.

Από την πλευρά του ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τον τουρισμό είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός της τουριστικής στρατηγικής της χώρας χρειάζεται να έχει ορίζοντα 20ετίας.

Μάλιστα δήλωσε ότι οι επείγουσες ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συνύπαρξη δύο Υφυπουργών στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού είπε πως αποτελεί απτή απόδειξη της συναίνεσης, η οποία απαιτείται σε κρίσιμα ζητήματα για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα της άσκησης τουριστικής πολιτικής, ο κ. Νικητιάδης δήλωσε πως μπήκαν τα θεμέλια αλλαγής στρατηγικής και εκπέμπεται ένα μήνυμα μίας Ελλάδας διαφορετικής, σε σχέση με μέχρι πρότινος.

Για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του τουρισμού, ο ίδιος τόνισε ενδεικτικά τα εξής:

είναι έτοιμο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό υπαίθρου, που επικεντρώνει σε δράσεις αλιευτικού και οινικού τουρισμού, καθώς και αγροτουρισμού

προχωρά η χάραξη της στρατηγικής για τον συνεδριακό τουρισμό, όπου δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα βήματα

εντείνονται οι προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η κρουαζιέρα σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να προσθέσει έως και 4 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά χρειάζεται και η υλοποίηση απαραίτητων λιμενικών υποδομών. Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πλήρης άρση του καμποτάζ θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα.

Όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, για τη Ρωσία προωθείται συμφωνία, έτσι ώστε οι μεγάλοι Ρώσοι tour-operators να αποτελέσουν βίζα-centers για τη χώρα μας, πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι θα "εκτοξεύσει" την άφιξη επισκεπτών στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ξενοδοχείο Μακεδονία-Παλλάς, ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς αποτελεί ένα ξενοδοχείο-σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη.

ΕΤΙΝ :Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Βρετανική αγορά

E-mail Εκτύπωση PDF

etin_wtm«Τα πρώτα μηνύματα από την Αγγλική αγορά επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2012 ως προς τις κρατήσεις. Από την άλλη, προβλήματα διαφαίνονται ως προς την καταβολή των προκαταβολών των συμβολαίων, προβλήματα που όλοι εύχονται να ξεπεραστούν». Αυτή είναι η εκτίμης της ΕΤΙΝ με αφορμή την διεθνή έκθεση Τουρισμού WTM 2011.
Τα Ιόνια Νησιά συμμετείχαν με ένα booth για κάθε νησί σε έναν άνετο χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να πραγματοποιούν με άνεση τα επαγγελματικά ραντεβού τους οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Επικεφαλής της συμμετοχής της ΠΙΝ ήταν ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της ΕΤΙΝ κ. Σπύρος Σπύρου ο οποίος πραγματοποίησε επαφές με τον Υπουργό τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο, τον Γ.Γ του ΕΟΤ κ. Κωλέτσο και με τη Δ/τρια του ΕΟΤ Λονδίνου κα. Σοφία Παναγιωτάκη με σκοπό την ενίσχυση της προβολής των Ιονίων Νησιών στην Βρετανική αγορά.
Πραγματοποίησε συναντήσεις με tour operators όπου και συζήτησε θέματα που αφορούν τα Ιόνια σε σχέση με τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ η αποστολή Βρετανών δημοσιογράφων στα νησιά του Ιονίου.
Δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου ενημερώθηκαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ιονίων Νησιών , συνομίλησαν με εκπροσώπους φορέων αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού.
Παραβρέθησαν για την ΠΙΝ ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου και ο ειδικός σύμβουλος κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
Για την Κέρκυρα , ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Τρεπεκλής , ο κ. Ντίνος Λούμπος στέλεχος του ΕΟΤ, ο κ. Γιώργος Παπαβλασσόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφ. Ενότητας Κέρκυρας ,ο πρώην πρόεδρος του AOCTA και της ΠΟΕΤ Γιώργος Δούκας, τα μέλη της διοίκησης του AOCTA Δ. Διαβάτης, Β. Καλούδης και Δ. Μούτσος αλλά και πολλοί τουριστικοί πράκτορες, μεταξύ των οποίων οι Κ. Βλασσερός, Μ. Καλούδη, Δ. Γιαννιώτης, Α. Γιαννιώτης, Σ. Ζερβού, Β. Ζερβός, Α. Απέργη, Γ. Γκίνης, Χ. Βούλγαρης, Π. Θεοδώρου, Ν. Τσόκας, Β. Τσόκας.
Για την Λευκάδα: ο κ. Κ. Κωστόπουλος για την Περιφ. Ενότητα Λευκάδας, η κα. Μαίρη Καββαδα, Περιφερειακή Σύμβουλος, ο κ. Αναστάσιος Γαζής Δημοτικός Σύμβουλος και η κα. Γαβριέλλα Μπρέγκουλα για την Ενωση Ξενοδόχων Λευκάδος.
Για την Κεφαλονιά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος και ο κ. Παναγιώτης Σταθάτος για την Περιφ. Ενότητα Κεφαλονιάς και επαγγελματίες του τουρισμού που πραγματοποίησαν τα ραντεβού τους εντός του περιπτέρου.
Για την Ζάκυνθο η Πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά κα. Χριστίνα Τετράδη, ο κ. Θεόδωρος Κολπονδινος , Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, ο κ. Παναγιώτης Μαμφρεδας για την επιτροπή τουρισμού του Δ. Ζακύνθου, η κα. Μαυρα Κομιώτη για την Ένωση Ξενοδόχων Λαγανά.
Την ευθύνη του περιπτέρου είχε η ΕΤΙΝ.
Για την ΕΤΙΝ ο κ. Σπύρος Θύμης.
Παράλληλα με την έκθεση τουρισμού WTM, η ΕΤΙΝ πραγματοποίησε σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου hand to hand προβολή των Ιονίων Νησιών.
Περιελάμβανε διανομή εντύπων της ΠΙΝ σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, Leicester square, Picaddilly circus, Trafalgal,Govent Garden ,Oxford Circus,London Bridge,Eye of London,Bond street, Victoria station, Waterloo, Tottenham court road, Canning town, King's Cross, Notting Hill, London city
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και αρχές για την εξασφάλιση χώρων και αδειών

Μείωση από Ηγουμενίτσα, αύξηση από Πάτρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Μειωμένη κατά 20,36% ήταν η κίνηση στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα Ηγουμενίτσα για τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο. Μείωση σημειώθηκε και στη γραμμή Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα της τάξης του 13,4% ενώ αύξηση 43,24% είχαμε στη γραμμή Κέρκυρα-Πάτρα και 48,78% στη γραμμή Κέρκυρα-Ιταλία.

Aνοιξε τις πύλες της η W.T.M.

E-mail Εκτύπωση PDF

GEROYLΣτο Λονδίνο χτυπά από σήμερα, η καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού καθώς ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεση WTM 2011- η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 του μήνα.

Στην πρωτεύουσα της Μεγ. Βρετανίας βρίσκεται ήδη κερκυραική αντιπροσωπεία, ενώ το περίπτερο της ΠΙΝ επισκέφθηκε ο υπ. Τουρισμού-Πολιτισμού Π.Γερουλάνος και είχε συνάντηση με το δήμαρχο Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή και τον περιφερειάρχη Σπ.Σπύρου .

Με αύξηση του 8,5%έκλεισε τελικά η σεζόν στις αφίξεις εξωτερικου στο Ιωαν. Καποδίστριας

E-mail Εκτύπωση PDF

Με αύξηση του 8,5% και 790.000 περίπου επισκέπτες, έκλεισε τελικά η σεζόν στις αφίξεις εξωτερικου στο Ιωαν. Καποδίστριας τη φετινή σεζόν.Ολες οι κύριες αγορές με εξαίρεση την Ολλανδία και την Τσεχία, κατέγραψαν θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, στο διάστημα Απρίλιος-Οκτώβριος αφίχθησαν συνολικά 788.046 επιβάτες, έναντι 726.547 το 2010.

Οι αφίξεις ανά εθνικότητα

Ηνωμένο Βασίλειο 348.633 (3,9%),

Γερμανία 151.501 (6,4%),

Γαλλία 32.195 (21,5%),

Ολλανδία 32.295 (-0,1%),

Ρωσία 30.697 (38,4%),

Βέλγιο 30.035 (14,1%),

Πολωνία 29.306 (59%),

Αυστρία 27.605 (13,8%),

Τσεχία 18.139 (-8%),

Ελβετία 13.216 (14,8%),

Ουγγαρία 11.234 (11,1%),

Σουηδία 10.033 (30,4%),

Ιταλία 8.613 (98%),

Δανία 7.568 (31,6 )

Νορβηγία 7.293 (0.9%),

Σλοβακία 4.803 (-6,5%),

Φινλανδία 3.686 (-41,2%),

Ισραήλ 3.603 (68,7%),

Ιρλανδία 3.450 (-7,3%),

Λουξεμβούργο 2.683 (-2,3%),

Ρουμανία 2.525 (-36,2%),

Σερβία 2.234 (-2,3%),

Μάλτα 1.612 (-7,3%),

Κύπρος 1.610 (35,5),

Ουκρανία 711 (-34%)

Ισπανία 706 (121,4%).

Σελίδα 21 από 22