You are here: Ειδησεις

Ειδησεις

Μείωση 0,68% εμφάνισε ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας το 2016.

E-mail Εκτύπωση PDF
Σε 10.783.748 άτομα (5.224.210 άνδρες και 5.559.538 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,68% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2015 που ήταν 10.858.018 άτομα, εκτιμήθηκε την 1η Ιανουαρίου εφέτος ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 29.365 άτομα (91.847 γεννήσεις έναντι 121.212 θανάτων), αλλά και της αρνητικής καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 44.905 άτομα (64.446 εισερχόμενοι έναντι 109.351 εξερχομένων μεταναστών). Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 64,3% και 21,3% του πληθυσμού 15- 64 ετών και 65 ετών και άνω, αντίστοιχα. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 147,3. Η καθαρή μετανάστευση εκτιμήθηκε σε -44.905 άτομα, που αντιστοιχούν σε 64.446 εισερχόμενους και 109.351 εξερχόμενους μετανάστες. Το 2014, η καθαρή μετανάστευση είχε εκτιμηθεί σε -47.791 άτομα (59.013 εισερχόμενοι και 106.804 εξερχόμενοι μετανάστες). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για την έρευνα του μόνιμου πληθυσμού της χώρας για την 1η Ιανουαρίου 2016 και των εκτιμήσεων των μεταναστευτικών ροών του 2015, χρησιμοποιήθηκαν α) τα αποτελέσματα των εργασιών αναθεώρησης του πληθυσμού για την περίοδο 1991 έως 2014 που στηρίχτηκαν στα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού 2011, β) τα ετήσια στοιχεία Φυσικής Κίνησης Πληθυσμού 2015 και γ) οι εκτιμήσεις των ετήσιων μεταναστευτικών ροών 2015 (εισερχόμενοι και εξερχόμενοι μετανάστες). Η εκτίμηση των μεταναστευτικών ροών έγινε με τη χρήση κατάλληλων μοντέλων παλινδρόμησης.alt

Εισόδημα Αλληλεγγύης σε περίπου 700.000 δικαιούχους

E-mail Εκτύπωση PDF
altΣχεδόν 700.000 δικαιούχους αναμένεται να καλύψει φέτος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αναμένεται να ανοίξει εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, με στόχο το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και για το υπόλοιπο 50% να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, με στόχο το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και για το υπόλοιπο 50% να υπά Οι δικαιούχοι θα λάβουν: - Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα. - Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα. - Για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα, ενώ παράλληλα θα παρέχονται σειρά κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου με στόχο το 50% να δαπανάται μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και για το υπόλοιπο 50% να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης. Ο δικαιούχος θα πρέπει να μη διαθέτει ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ, να μην έχει επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή δίκυκλα συνολικής αξίας άνω των 6.000 ευρώ, να μην έχει οικογενειακό εισόδημα, καταθέσεις ή μετοχές έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης μεγαλύτερο των 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, μεγαλύτερο των 1.800 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, μεγαλύτερο των 2.100 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, ενώ το όριο αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου μέχρι το όριο των 3.000 ευρώ.

Χειροπέδες σε 50χρονο για διακίνηση ναρκωτικών & παράνομη οπλοκατοχή.

E-mail Εκτύπωση PDF
Συνελήφθη το Σάββατο (31-12-2016) το απόγευμα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, 50χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.alt Ειδικότερα, σε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του 50χρονου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας (Ο.Π.Κ.Ε, Α.Τ Αχιλλείων και Λευκιμμαίων καθώς και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών) βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: · 145 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης · 285 χάπια · ένα κυνηγετικό όπλο · 127 φυσίγγια · τρία αεροβόλα πιστόλια με αμπούλες, μεταλλικές βολίδες και πλαστικά σφαιρίδια καθώς και · το χρηματικό ποσό των 1.020 ευρώ. Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αχιλλείων. Ο 50χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας.

Εξιχνιάστηκαν οι κλοπές υπολογιστών σε σχολεία της Κέρκυρας.

E-mail Εκτύπωση PDF
Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος δύο ατόμων ηλικίας 20 και 21 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία.alt Ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας και από την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι, οι δύο άνδρες, κατά το χρονικό διάστημα από 23 έως 30-12-2016, ανέπτυξαν συστηματική δράση στην παραβίαση σχολικών συγκροτημάτων στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα, η δράση τους εντοπίστηκε στη διάρρηξη: · του Γυμνάσιου και Λυκείου Καστελλάνων Μέσης, καθώς και του κυλικείου του σχολικού συγκροτήματος, από τα οποία αφαίρεσαν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές , κεντρικές μονάδες υπολογιστών και μία βιντεοκάμερα συνολικής χρηματικής αξίας 8.500 ευρώ, καθώς και προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ · του Δημοτικού Σχολείου Λακώνων, από το οποίο αφαίρεσαν φορητούς υπολογιστές αξίας 2.000 ευρώ · του Γυμνάσιου Σκριπερού καθώς και του κυλικείου του σχολείου, με λεία ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορα προϊόντα συνολικής αξίας 7.150 ευρώ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που αναπτύχθηκαν για την διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κρυμμένα τα αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει, τα οποία επιστράφηκαν στα σχολεία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο δραστών θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ενώ ο 21χρονος θα οδηγηθεί στον Ανακριτή Κέρκυρας καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Δυο χρόνια από την τραγωδία του Norman Atlantic.

E-mail Εκτύπωση PDF
Χτες 28 Δεκεμβρίου, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από εκείνη τη μοιραία νύχτα για τους επιβάτες του Norman Atlantic. Έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, το τελικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που έχουν οριστεί από την ιταλική δικαιοσύνη αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, μεγάλος αριθμός των επιβατών (περίπου το 65% όσων ταξίδευαν με το πλοίο) έχει έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις εταιρείες που διαχειρίζονταν το πλοίο. Αυτή την εβδομάδα κατατέθηκε στην Ιταλία από διασωθέντες και συγγενείς θανόντων αγωγή για αποζημιώσεις. Οι ενάγοντες φτάνουν τους 105. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 49 επιβάτες και συγγενείς επτά θυμάτων, μεταξύ των οποίων και οι γονείς ενός 6χρονου Σύρου πρόσφυγα που φέρεται να είχε επιβιβαστεί παράτυπα στο πλοίο. Μέχρι σήμερα η σορός του δεν έχει βρεθεί. Εναγόμενοι είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία Visemar di Navigazione, η ιδιοκτήτρια Visemar Transporti, η κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Superfast, καθώς και ο ιταλικός νηογνώμονας RINA Services S.p.A. και το ιταλικό ναυπηγείο Cantiere Navale Visentini. Oι ενάγοντες ισχυρίζονται, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους σε Ιταλία και Ελλάδα, ότι «μία σειρά από αμέλειες και λάθη οδήγησαν στο δυστύχημα». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα φορτηγά φορτώθηκαν υπερβολικά στενά στο πλοίο και κάποια διατήρησαν αναμμένες μηχανές εν πλω, δυσκολεύοντας τις περιπολίες πυρασφάλειας. Θέτουν ζητήματα ελλιπούς εκπαίδευσης, προβλημάτων συντονισμού μεταξύ του ιταλικού και ελληνικού πληρώματος του πλοίου, καθώς και μη τήρησης κανονισμών κατά τη διαχείριση του συμβάντος και κατά τη διαδικασία εκκένωσης. Ακόμη οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, και η κατασκευή του συγκεκριμένου πλοίου (μεγάλα ανοίγματα σαν παράθυρα στο πίσω μέρος και στην αριστερή και δεξιά πλευρά στο κατάστρωμα 4) δεν βοήθησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Θεωρούμε ότι κατά την πυρκαγιά ο αέρας που έμπαινε από τα μεγάλα ανοίγματα επηρέαζε τους ανιχνευτές καπνού», λέει στην ο δικηγόρος Στέφανο Μπερτόνε, ένας εκ των εκπροσώπων των εναγόντων. «Το πλοίο με τα ανοίγματα ήταν ουσιαστικά σαν ένας φούρνος που ανατροφοδοτείτο με αέρα», συμπληρώνει η συνάδελφός του Σιλίνα Παυλάκη, από το δικηγορικό γραφείο Παυλάκη-Μόσχου που συνεργάζεται σε αυτή την υπόθεση με τους Ιταλούς. Ως αντίστοιχο παράδειγμα φέρνουν το «Sorrento», αδερφό πλοίο του «Norman Atlantic» με παρόμοια κατασκευή, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά χωρίς θύματα ανοιχτά της Μαγιόρκας τον Απρίλιο του 2015.

Π.Ι.Ν.:Έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι η ε.ο. Γύρου Αχιλλείου στο Γαστούρι.

E-mail Εκτύπωση PDF
Συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς οι παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση του εδάφους στον δρόμο του Αχιλλείου που εμφανίζει χρόνιο πρόβλημα καθιζήσεων Η κατάρρευση του δρόμου που οδηγεί στο μουσείο του Αχιλλείου δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς και τον χειμώνα του 2009 ο τότε Δήμος Αχιλλείων είχε αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, με συνέπεια να κοπεί ουσιαστικά ο δρόμος και να καθίσταται δυσχερής η κίνηση των οχημάτων από το Αχίλλειο προς τις Μπενίτσες. Οι κατολισθήσεις στο δρόμο αποτελούν χρόνιο πρόβλημα και οι αποκαταστάσεις που δεν έγιναν σε ριζική βάση μαζί με τις εμβαλωματικές παρεμβάσεις ετών (κατά κύριο λόγο ασφαλτικές και όχι σταθεροποίησης του εδάφους), συνέβαλλαν στην επιβάρυνση των προβλημάτων. Όπως ανακοίνωσε η Π.Ι.Ν., η Περιφερειακή Αρχή αφού εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης του δρόμου, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος που πραγματοποιεί, υπό την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΙΝ, εργασίες πασσαλόμπηξης, τοποθέτησης πασσαλότοιχου για την στήριξη του δρόμου, επίχωσης με αδρανή υλικά, ασφαλτόστρωσης και κατασκευής στηθαίου, ενώ θα κατασκευαστεί και δεύτερη σειρά πασσάλων για την σταθεροποίηση του εδάφους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. “ Όπως μας διαβεβαίωσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΙΝ με την παρέμβαση που επιχειρούμε τώρα στο δρόμο του Γαστουρίου θα δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα, καίριο για την καθημερινότητα και την τουριστική οικονομία της Κέρκυρας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, τονίζοντας ότι το έργο εκτελείται σε υλοποίηση των δεσμεύσεων στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και βάσει προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την επίλυση προβλημάτων του νησιού. “Παραλάβαμε προβλήματα χρόνων, προσπαθούμε με συνέπεια και χωρίς μεγαλοστομίες να δώσουμε λύσεις, με γνώμονα την αξιοποίηση όσων πόρων έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος του λαού. Ο δρόμος του Γαστουρίου βαίνει προς ριζική αποκατάσταση και έπεται συνέχεια στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας”, δήλωσε. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί προς χρήση για τη νέα θερινή περίοδο.

Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

E-mail Εκτύπωση PDF
Συνεδρίασε υπό τηνπροεδρία του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου, το Συντονιστικό ΤοπικόΌργανο του Δήμου (ΣΤΟ), με θέμα τις δράσεις της ΠολιτικήςΠροστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Έργου, που θαπροχωρήσει στη σύνταξη μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας.Την Ομάδα θα συγκροτήσουν, με εκπροσώπους τους, οι ΤεχνικέςΥπηρεσίες του Δήμου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕλληνικήΑστυνομία, η ΔΕΥΑΚ και η Διεύθυνση Δασών (που ήταν παρόντεςστη σύσκεψη), ενώ θα ζητηθεί να συμμετάσχουν, επίσης, το ΤεχνικόΕπιμελητήριο και η Διεύθυνση Υδάτων.Συζητήθηκαν, επίσης, όλα τα θέματα που σχετίζονται με τηναντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι π.χ. οι υπάρχουσεςδυνατότητες ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής,καθώς και τα προβλήματα που προκαλούν οι ανθρώπινεςπαρεμβάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκέπασμα τωνφρεατίων της ΔΕΥΑΚ.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καλύτερο συντονισμό με τιςεθελοντικές ομάδες, το έργο των οποίων είναι πολύ σημαντικό σεκάθε περίπτωση αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων και συνεπώςκαι των πλημμυρών. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μη προγραμματισμένων ασκήσεων ετοιμότητας μετη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιώνκαι υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου, ΝίκοςΑναστασόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κορακιανίτης,εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου, του ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) , τηςΜονάδας Υποστήριξης Κρίσεων του Γενικού Νοσοκομείου και τηςΔασικής Υπηρεσίας, ο Διοικητής Φρουράς και ο Διοικητής τουΝαυτικού Σταθμού, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού ΕρυθρούΣταυρού και της Ελληνικής Εταιρείας Ένωσης και Διάσωσης, και,τέλος, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης Κέρκυρας

E-mail Εκτύπωση PDF
Ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης ΚέρκυραςΟλοκληρώθηκε σήμερα η ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, με την υπογραφή τηςμεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις ΑκινήτωνΝέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης τουανωτέρω ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει η σύμπραξη των εταιριών με τις επωνυμίες«NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.». Η κυρία ΛίλαΤσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ταμείου και ο κ. Ανδρέας Σάντης γιαλογαριασμό του Πλειοδότη, υπέγραψαν την πώληση των μετοχών της ανωτέρω εταιρείαςειδικού σκοπού (SPV). Το οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας από την NCHCapital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχήτου ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από 6 χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώεκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονικήπερίοδο. Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ.,μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραµείνουνπροσβάσιµα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα νααξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε σχετικά: «Ηαξιοποίηση της περιοχής “Ερημίτης” της Κέρκυρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμαεφαρμογής των ΕΣΧΑΔΑ, με σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σήμερα ολοκληρώνεται ηιδιωτικοποίηση, η οποία θα εκκινήσει μια σημαντική τουριστική επένδυση, που μπορεί ναξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβάθμισηυφιστάμενων, αλλά και κατασκευή νέων υποδομών, ενθάρρυνση του αειφόρου παράκτιουτουρισμού, διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ανάδειξη του φυσικού κάλλουςτων 490 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο. Αναμένεται να δημιουργήσει τουριστική, οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη συνολικά στα νησιά του Ιονίου,ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και τις αφίξεις στα νησιά του Ιονίου».Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων μεμεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε όλη τηνΕυρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 3 δισ. δολαρίων. Θεωρείται ένα από τα πιοδραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με παρουσία σε όλες τιςχώρες που δραστηριοποιείται.

101.642.497,68 € ο προϋπολογισμός της ΠΙΝ για το 2017.

E-mail Εκτύπωση PDF
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου 2016, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οικονομικού έτους 2017 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. altΤην εισήγηση έκανε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Στραβοράβδης δίνοντας στοιχεία που αφορούν στις επιμέρους δαπάνες που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, όπως τις λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται στο ποσό των 3.152.183,52ευρώ, τις μεταφορές των μαθητών με ποσό 5.678.541,56ευρώ, τα νέα έργα και δράσεις από έσοδα ΚΑΠ που ανέρχονται στο ποσό του 1.386.869ευρώ και η μισθοδοσία με ποσό 8.713.259,40ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν της τάξης των 67.038.929,62ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2017 ανέρχεται στο ποσό των 101.642.497,68ευρώ, μια αύξηση που προέκυψε από την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς στη Λευκάδα, τη Β. Κεφαλονιά και την Ιθάκη καθώς και από τη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ για την συντήρηση του επαρχιακού/εθνικού οδικού δικτύου και τα αντιπλημμυρικά έργα. “Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής και ο προϋπολογισμός μας στηρίζεται στη δική μας αντίληψη που είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η στήριξη των ευπαθών ομάδων, της πολιτιστικής δημιουργίας και των άμεσων αναγκών των πολιτών” δήλωσε ο κ. Στραβοράβδης,ο οποίος παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για οικονομική ασφυξία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της παρακράτησης μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος διαχρονικά οδηγεί σε οικονομική ύφεση τις Περιφέρειες και τις ωθεί σε ασυνέπεια έναντι αναληφθέντων υποχρεώσεων. “Έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τους πολίτες αλλά και την αυτοδιοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος διεκδίκησης πόρων, προσωπικού και εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών στα Ιόνια Νησιά. “Η έκδοση του ψηφίσματος δεν είναι επετειακή ανάγκη, είναι πραγματικό γεγονός της κατάστασης που επικρατεί στις Περιφέρειες όλης της χώρας” δήλωσε. Αναφορικά με τους τρεις άξονες διεκδίκησης, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι “λόγω της υποχρηματοδότησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εμπόδια στην υλοποίηση έργων και δράσεων της ΠΙΝ. Πρέπει να διεκδικήσουμε την απόδοση των παρακρατηθέντων ΚΑΠ και ειδικών χρηματοδοτήσεων αν θέλουμε να είμαστε επωφελείς για τους πολίτες της Περιφέρειας. Επίσης η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε αρμοδιότητες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Και τέλος τα Ιόνια Νησιά είναι μια περιοχή νησιωτική, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και όσες αναφορές για ενίσχυση και ειδικά μέτρα γίνονται να περιλαμβάνουν και τα Ιόνια Νησιά”. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το Σώμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι “παρά τους λειψούς ΚΑΠ ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα με την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής της ΠΙΝ και την απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και διακρατικά προγράμματα, για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών στα Ιόνια Νησιά”. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ και 8 κατά, όπως και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

Σελίδα 5 από 293